Prevederile inițiativei legislative vor permite atât protejarea minorilor, cât și folosirea țigărilor electronice pentru adevăratul lor scop: ajutarea a milioane de fumători adulți din România să renunțe la țigările clasice.
„Asociația Industriei de Vaping (www.aivaping.ro) salută proiectul de lege depus în Parlament de deputatul Alfred Simonis, prin care se interzice comercializarea către minori a țigărilor electronice. Considerăm că această inițiativă este primul proiect de lege apărut în ultimii ani care urmărește cu adevărat protecția minorilor, și care ajută la introducerea unui cadru de reglementare de tip occidental al vapingului: ”dur în ce privește accesul minorilor, dar focusat pe a oferi adulților o alternativă la țigările clasice””, transmite Ciprian Boboi, președintele AIV.
„Aceasta este singura inițiativă legislativă apărută recent care are cu adevărat scopul de a proteja minorii de efectele adictive ale nicotinei. Din păcate, majoritatea proiectelor de lege recente care se prefac că au ca scop apărarea minorilor de fumat, nu au propus decât echivalarea vapingului cu fumatul și extinderea automată a interdicțiilor pentru fumat la țigările electronice, pentru toate categoriile de vârstă.
Acest tip de interdicții nu ar avea ca efect decât întoarcerea multor fumători, actuali vaperi, la țigara clasică, în lipsa oricărei diferențieri de preț sau informație.
Mai mult, aceste inițiative nu sunt decât o extindere a politicilor actuale ale statului român în domeniul combaterii tabacului, bazate aproape exclusiv pe interdicție. Rezultatul acestor politici? Fumatul de țigarete și alte produse tradiționale de tabac a crescut în România comparativ cu anul 2017, conform Eurobarometrului Special nr. 506, publicat în februarie 2021 . Numărul de fumători în România a ajuns la peste 31% versus 28% în 2017, în timp ce media de fumători din UE este de doar 23%, în scădere cu 3% față de 2017”, a mai precizat Boboi.
Potrivit acestuia, „actuala propunere legislativă care interzice consumul de țigări electronice doar pentru minori, constituie un prim pas important în privința protecției minorilor, fără a interzice accesul adulților la una dintre principalele modalități de renunțare la fumat. Ea este cu atât mai importantă cu cât, în mod real, la momentul actual minorii au posibilitatea să achiziționeze țigări electronice de la punctul de vânzare.
Ca atare, orice proiect de lege din domeniu trebuie să rezolve problema reală: accesul mult prea facil al minorilor la aceste produse. Atâta vreme cât minorii pot să cumpere relativ nestingheriți produse cu caracter adictiv din magazine, întrucât nu există nici o penalizare reală pentru cei care le vând, orice alte măsuri vor avea un efect neglijabil.”
„AIV a explicat în repetate rânduri, atât în Comisiile din Parlamentul României, cât și în scrisori adresate Miniștrilor Sănătății, că există un mod mult mai rațional de a rezolva problema accesului minorilor la produsele de vapat: interzicerea clară a accesului la punctul de vânzare, însoțită de pedepse cât mai aspre pentru încălcarea acestor interdicții. Apariția unei propuneri de lege care atacă în sfârșit cauza reală a consumului de țigări electronice între minori este de salutat.
Sperăm că Parlamentul României va acționa cu hotărâre pentru ca inițiativa să devină cât mai repede lege, lucru care nu numai că ar contribui foarte mult la protecția minorilor, dar ar permite în continuare accesul a milioane de fumători adulți din România la o modalitate eficientă de renunțare la țigările clasice”, a conchis Ciprian Boboi, președintele AIV.
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)